tiistai 8. syyskuuta 2009

Perustelematonta pelottelua

Jouni Räisänen ja Petteri Huuska kirjoittivat HS mielipidesivuille 4.9.2009 otsikolla Kahden asteen ilmastotavoite on karkaamassa käsistä hiilidioksdidipäästöihin liittyvän IPCC:n mantraa toistavan kirjoituksen. Sama teksti on julkaistu uudehkossa ilmastonmuutosta käsittelevällä sivustolla

Räisäsen/Huuskan teksti kirvoitti esille oheisen kommentin, joka löytyy myös CO2-raportti-sivuilta.

Perustelematonta pelottelua

Jouni Räisänen ja Petteri Huuska toistavat IPCC:n omaksumaa kyseenalaisiin tietokonesimulointeihin perustuvaa ilmastopelottelua. He toteavat, että, reilun sadan vuoden aikana maapallon keskilämpötila on tilastojen mukaan noussut 0,8 astetta. Oletuksena on, että lämpötila jatkaa “pelottavaa” nousuaan ihmisen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen takia. Siksi EU:n ministerit ovat päättäneet, että lähitulevaisuuden lämpötilan nousu on rajoitettava kahteen asteeseen, muuten tapahtuu kauheita.

Kirjoittajat jatkavat, että vaikka ilmakehän koostumus saataisiin vakiinnutettua nykyiselleen, niin maapallo jatkaisi “kaikentietävien” ilmastomallien mukaan lämpenemistään vielä puolisen astetta vuosisadan loppuun. Siksi heidän mielestään on kiire rajoittaa ihmisperäisten kasvihuonekaasujen kuten CO2, CH4, eli hiilidioksidiekvivalenttien, päästöjä 450 ppm:aan IPCC:n nykyinen puheenjohtaja Pachauri panee vielä paremmaksi ehdottaen pitoisuuden asettamista tasolle 350 ppm, siis 40 ppm nykytason alapuolelle.

Syynä on tietysti usko ja luottamus, että ilmastomalleilla lasketut tulevaisuuden lämpötilaskenaariot ovat tosia - kuten sääennusteet. On tietysti ymmärrettävää, että ilmaston luonnollisesta vaihtelusta mitään tietämättömät poliitikot ovat ryhtyneet kilpailemaan kuka lupaa suurimpia päästörajoituksia viis välittämättä miten ihmisten käy kun ruvetaan päästöjä lainsäädännön kautta kiristämään.

Ylläpitääkseen uskottavuuttaan IPCC äskettäin väitti kivenkovaa, että maapallon keskilämpötila jatkaa kiihtyvää nousuaan kun todellisuudessa maapallon alemman ilmakehän lämpötilan nousu hyytyi jo vuosituhannen alussa kuten NASAn satelliittimittaukset osoittavat http://www.drroyspencer.com/.

Nyt äsken päättyneessä YK:n Maailman meteorologisen järjestön (WMO) kokouksessa Genevessä tapahtui merkittävä suunnan muutos kun useat kokoukseen osallistuneet tutkijat myönsivät, että saatammekin olla menossa kohti kylmempiä vuosikymmeniä.

Kokoukseen osallistuneen professori Mojib Latifin mukaan syynä on luonnollinen ns. Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO) ja hän lisäsi vielä, että viimeisten 3 vuosikymmenen aikana havaittu maapallon lämpötilan nousu ei johtuisi kasvihuonekaasupäästöistä vaan olisi samoin liittynyt NAO:oon. Hän totesi, että NAO on siirtymässä kylmään vaiheeseen, mutta jätti ehkä kertomatta, että NAO seuraa Tyynen Meren virtausolosuhteiden vaihtelua noin 30 vuoden sykleissä ja todellakin tämä PDO (Pacific Decadal Oscillation) heilahdus on nyt myös muuttunut tuoden kylmiä vesiä pintaan mm Alaskan ja koillisen USA:n rannikoille.Nämä muutokset ovat monien aurinkotutkijoiden mukaan kytköksissä auringon magneettiseen aktiivisuuteen, joka onkin viimeisen sadan vuoden aikana ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta nyt sekin näyttää hiipuvan http://ilmasto.wordpress.com/2009/05/29/nasa%E2%80%99n-uusin-aurinkoennuste/ Mikäli hiljaiselo jatkuu, niin aurinko on siirtymässä Dalton- tai peräti Maunder-minimiä muistuttavaan hiljaiseen vaiheeseen ja vastaavasti maapallon ilmasto saattaa kylmetä kuten tapahtui satoja vuosia sitten pienen jääkauden aikana. Pelottelu Grönlannin jäätiköiden sulamisella olisikin ennenaikaista.

Toivottavasti Kööpenhaminan joulukuinen ilmastokonferenssi jää torsoksi ja hiilidioksidin torjuntaan syydettävät valtavat rahamäärät voidaan ohjata puhtaan veden ja hengitysilman varmistamiseen niitä tarvitsevalle ihmistulvalle.

Ei kommentteja: