maanantai 17. maaliskuuta 2008

UUTISIA MAAILMALTA

16.3.2008. http://blogs.chron.com/sciguy/archives/2008/03/nasa_chief_glob.html NASAn päällikkö Michael Griffin on puuttunut ilmaston lämpenemiskeskusteluun ihmettelemällä onko asiaan puututtava todella sellaisella kiireellä - "en ollut tajunnut, että keskustelu on saavuttanut tason, jossa mihinkä tahansa vastakkaiseen mielipiteeseen tai kommenttiin tartutaan kiihkeästi ikään kuin kyseessä olisi uskonnollinen kiista."

Ilmastomallien suhteen Griffin, totesi, että ne ovat edelleen puutteelliset, mutta jostakin täytyy aloittaa. Mallien osoittamiin toimiin tulee tosin ryhtyä vasta tilanteen perusteellisen hyöty/kustannusarvioinnin jälkeen.

Kommenti: Kaikki ilmastoskeptikot ovat varmaan kokeneet minkä kiihkouskonnollisen sävyn keskustelu on omaksunut



YK:n UNEP:in (YK:n ympäristöprojekti) jäätiköiden seurantayksikön (
WGMS = World Glacier Monitoring Service) ilmoitus:

Maapallon jäätiköt ovat sulamassa ennätysvauhdilla - vaaditaan välittömiä toimia suurten väestömäärien vesihuollon varmistamiseksi. Miljoonat ellei peräti miljardit ihmiset ovat riippuvaisia jäätiköiden sulamisvesistä niin juomavesihuollon, voimatalouden kuin kastelun tarpeisiin. Uhkaava tilanne johtuu [ihmisen aiheuttamasta] ilmastonmuutoksesta.

Johanna Mannila kertoo tästä HS 17.3.2008 siv B2. Hän kysyy "miksi jäätiköiden sulamisesta pitää olla erityisen huolissaan? Virallinen vastaus liittyy makeaan veteen: ilman jäätiköitä miljardien ihmisten elämä muuttuu erittäin vaikeaksi.

Kommentti: Vuoristojäätiköiden vaikutuspiirissä asuvien ihmisten vesihuolto on riippuvainen lämpimään (plusasteiseen) ilmanalaan tunkeutuvien jäätikkökielekkeiden sulamisvesistä. Pysyvyyttä vaativat tahot unohtavat, että luonnossa mikään ei ole pysyvää, sillä muutos on normaalia. On myös muistettava, että väestön lisääntyminen lisää myös veden tarvetta. Vedensaannin pysyminen vakiona edellyttää, että jäätikön virtaama ja jään sulaminen alempana laaksoissa on tasapainossa ylhäällä alkulähteellä olevan sadannan määrän kanssa.

Jos alueen lämpötila säilyy muuttumattomana ja lumentulo (sadanta) jostain syystä vähenee, niin myös jään massa vähenee. Tällöin jäätikkö perääntyy ja sulavettä tulee vähemmän. Jos taasen ilmasto muuttuu lämpimämmäksi, niin aiemmin kertynyt jää sulaa ja laaksossa ollut kieleke perääntyy ja saattaa jopa kokonaan hävitä. Mahdollista on myös, että alueelle joko sataa aiempaa vähemmän, tai jos sadannassa ei tapahdu muutosta, niin jäätikkö saattaa sitä huolimatta perääntyä kohonneen lämpötilan määräämään uuteen tasapainotilaan, mutta silloin sulamisvesien pitkäaikaisessa keskiarvossa ei juurikaan tapahdu muutosta.

Uutisen maalaama kauhukuva kertoo jäätiköiden ennennäkemättömästä hupenemisesta. Tapaukset tulee kuitenkin aina suhteuttaa historiallisiin tosiseikkoihin. Esimerkiksi Alpeilla, jossa jäätiköiden tiedetään perääntyneen varsin merkittävästi viimeisen reilun sadan vuoden aikana, on jään paljaaksi jättämillä alueilla löydetty entisiä asumusjälkiä. Nämä ajoittuvat osittain keskiaikaan mutta yleisemmin muutaman tuhannen vuoden takaisiin lämpimämpiin aikoihin. Kivikauden ihmisten tiedetään vaeltaneen alueilla, jotka vielä satakunta vuotta sitten olivat paksujen jäätiköiden peittämät.

Kyse ei siis ole ihmisen aiheuttamaksi väitetyn ilmaston lämpenemisen aiheuttama jäätiköiden uhkaava hupeneminen vaan luonnollinen tapahtuma. Pienen jääkauden aikana laaksoihin tunkeutuneet jäätiköt ovat vain perääntymässä esimerkiksi keskiajan lämpökaudella vallinneille sijoilleen.

Ei kommentteja: